otrdiena, 2011. gada 20. decembris

Štovēti kāposti

Katram noteikt ir sava  īstā štovētu kāpostu garša. Mana īstā ir mammas gatavoto kāpostu garša. Nu arī savās mājās šo garšu esmu ienesusi.


Nepieciešamās sastāvdaļas:
1,5 kg skābi kāposti
300 g žāvēta krūtiņa ( var ņemt 200g)
2 nelieli sīpoli
ķiploka daiva
2 gab.  nelielas lauru lapas ( ja ir lielas, tad liek vienu)
ūdens
4 ēdamkarotes cukurs

Lai iegūtu īsto garšu,  būs nepieciešamas divas dienas laika. Nu tad aiziet!

Kāpostiem nospiež sulu un liek tos katlā.

Nospiesto sulu var uzglabāt, lai nākamajā dienā paskābinātu kāpostus. 
Es gan tā nedarīju, uzglabāju, lai vienkārši padzertos.

Gaļu sagriež gabaliņos un liek uz pannas apcepties.

Kamēr gaļa apcepas, kāpostiem pievieno smalki sagrieztus sīpolus, izspiež ķiploka daivu un lauru lapas, un ādiņu no krūtiņas, ja tāda, protams ,ir.  
Pielej ūdeni tik daudz, lai būtu līdz ar kāpostiem, bet neietu tiem pāri.

Apcepto gaļu ar visiem taukiem pievieno katla saturam, apmaisa, uzliek vāku un  liek katlu uz mazas uguns sautēt 1,5- 2h. 
Pirmo stundu katlam liek mieru, pat neapmaisa.

Pēc 1 stundas pieliek cukuru, pēc garšas un ļauj visam vēl 0,5-1 h pasautēties.
Pēc noteiktā laika ņem nost no uguns un līdz nākamajai dienai neko nedara. Patiesībā garša jau tagad ir laba, bet īstumam nepieciešama arī otrā diena.

Nākamajā dienā atkal uz masas uguns uzkarsē kāpostus apmēram 30 minūtes.
Un tad ir pats svarīgākais- krāsas iegūšanas. Uzgriež lielāku uguni un ļauj lai mazliet pierauj kāpostus. Būtiski- nepiededzināt!  
Apmaisa un to  atkārto apmēram 3-5 reizes jeb līdz redzams, ka kāposti kļuvuši tumšāki.
Nu ko- gatavs! 

Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. īpaši man patika komentārs par kāpostu sulu - "uzglabāju, lai vienkārši padzertos". Īpaši nākamajā dienā pēc tusiņa :))

    AtbildētDzēst