otrdiena, 2011. gada 22. novembris

Pikantās meža gaļas irbītes

Irbītes klasiskajā variantā ir no liellopu gaļas, ar rupjmaizes/ speķa pildījumu. Taču šāds gaļas pagatavošanas veids ir pateicīgs jebkādai gaļa- ar vai bez cīpslām, liellopa, cūkas vai meža gaļai. Un arī pildījumiem ir neskaitāmas variācijas.

Šoreiz meža gaļa irbītes ar veģetāro pildījumu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Gaļa- man sanāca 10 gab. 1 cm biezuma loksnes
Olīveļļa
Garšvielas
1 ēdamkarote miltu
garšaugi

Pildījumam:
200g šampinjoni
100-200g siera
1 neliela paprika
1 daiva ķiploka
1 neliels sīpols
1 neliels marinēts gurķis
Adžika
Garšvielas

Kā jau teicu, man bija saldēta meža gaļa, ko pēc atsaldēšanas un diennakts peldināšanas ūdenī, sagriezu 10 apmēram 1cm platuma šķēlēs.

Katru šķēli izklapē, liek uz šķīvja, apkaisa ar garšvielām. Es izmantoju piedevu šašlikam,  pārlej mazliet ar olīveļļu un atstāj ievilkties uz kādu brīdi.

PILDĪJUMS
Kamēr gaļa ievelkas, ir laiks sagatavot pildījumu. Man te sanāca tāds pikants kiš- miš.

Sīpolu sagriež un liek apcepties. Tikmēr smalki sagriež papriku, nomizo ķiploka daivu, sagriež arī marinēto gurķi Smalki sagriež arī šampinjonus. Es šim nolūkam nazi neizmantoju, bet tādu īpašu smalcinātāju- ar to tas process iet ātrāk.

Sīpoliem pievieno sasmalcinātos šampinjonus. Cep apmēram 5 minūtes, kamēr šampinjoniem izdalās suliņa.

Pievieno sagriezto papriku, uzspiež daivu ķiploka, ļauj visam vēl 3 -5 min pacepties un kā pēdējo pievieno marinēto gurķi. Visam ļauj vēl 5 min pacepties, pievieno garšvielas pēc ieskatiem.

Sieru sagriež tik  gabalos, cik paredzētas irbītes. manā gadījumā- 10 gab.


KOPĀ TĪŠANA UN CEPŠANA

Ņem katru gaļas šķēli, apsmērē ar adžiku. Vienā galā liek pildījumu un siera šķēli, rullē ciet un sasprauž ar zobu bakstāmo.

Var arī šādi- apsmērē gaļas gabalu ar adžiku, vienmērīgi pa to izlīdzina pildījumu, vienā galā ieliek siera stangu. Rullē ciet un sasprauž ar zobu bakstāmo. Šis variants man patika labāk.

Irbītes gatavas cepšanai.

Visas irbītes liek uz pannas un apcep no abām pusēm. Kad tas izdarīts- kārto tās traukā ar vāku, pa virsu uzlej suliņū, kas izdalījusies cepšanas laikā.

Uz tās pašas pannas, kur apceptas irbītes, liek 1 ēdamkaroti miltu, apbrūnina un pielej klāt glāzi ūdens.

Klāt pieliek garšaugus pēc izvēles. Es pieliku sasmalcinātu pētersīli un uzspiedu daivu ķiploka. Visu samaisa, pakarsē, lai uzmet burbuli.

Mērci pārlej traukā saliktajām irbītēm.

Vāku virsū un krāsnī uz 40 minūtēm. 
Tā kā man bija meža gaļa, tad es ļāvu sautēties visu stundu.

Gatavs! Uhh- kā smaržo! Rezultāts, pateicoties Adžikai ir gana pikants!
 

Labu apetīti!

2 komentāri: