pirmdiena, 2011. gada 28. novembris

Slinkie kāpostu tīteņi

Patiesībā, šo varētu nosaukt par sacepumu, bet lai iet- kāpostu tīteņi sliņķiem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
4 paciņas rīsu ( mazās)
500g maltā gaļa
1 neliela kāpostgalva
400g šampinjoni
1 neliels sīpols
2 daivas ķiploka
Santa Maria Piedeva maltajai gaļai

Šis ēdiens sastāvēs no 3 kārtām. Aiziet- sākam gatavot!

Rīsus liek vārīties un vāra gatavus.
Sarīvē kāpostu un apcep. Man nav tik milzīgas pannas, tamdēļ sanāk apcept pa daļām. Apmēram 1/5 daļu sarīvētā kāposta atlieku salātiem. Visu pārējo kāpostu daudzumu apcep.

Apceptos kāpostus kārto cepamtraukā, vēlams ar vāku. Izlīdzina un piespiež. Tam es izmantoju koka stampiņu. Pirmā kārta gatava!

Sagriež sīpolu un apcep. 
Pievieno sasmalcinātus šampinjonus un cep līdz tiem sāk izdalīties sula.

Pievieno malto gaļu, uzspiež ķiploka daivas un pasautē visu minūtes 5.

Pievieno nedaudz Santa Maria Piedevu maltajai gaļai, apmaisa un veļ visu pasautē 5-10 minūtes.

Maltajai gaļai nolej sulu, kas izveidojusies. Tā būs nepieciešama vēlāk.

Malto gaļu liek traukā uz kāpostiem, izlīdzina.

Atkal piespiež. Otrā kārta gatava.

Uzvārītos rīsus, visas 4 pakas liek traukā virsū gaļas kārtai. Izlīdzina.

Atkal piespiež ar stampiņu. Trešā kārta gatava!

Rīsiem pa virsu uzlej buljonu no gaļas.

Liek traukam vāku virsū un cep cepeškrāsnī 30-40 minūtes.

Gatavs!

Labu apetīti!

sestdiena, 2011. gada 26. novembris

Vistas-makaronu salāti ar vīnogām un pistācijām

Šos salātus atklāju pirms vairākiem gadiem. Kad nāk ciemiņi mēdzu tos gatavot. Parasti cilvēki pabrīnās par interesanto sastāvdaļu miksli, bet salāti aiziet vienmēr uz urrā.

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 paka krāsainu makaronu( bantītes, bet var ņemt jebkādus citus)
2 gab. vistas fileja
500g vīnogas
200g pistācijas
1 paciņa salātu majonēze ( vai parastā)
malti melnie pipari


Makaronus un vistas fileju novāra. 
Fileju sasmalcina un liek bļodā.

Noloba un sasmalcina pistācijas. Es to parasti daru ar koka stampu.

Liek bļodā sasmalcinātās pistācijas un vīnogas. Ideālā variantā, ja izdodas iegādāties mazās vīnogas bez kauliņiem. Tās var likt veselas. Ja tomēr sanāk iegādāt lielās vīnogas- tad tās jāgriež uz pusēm. Visu apmaisa.

Bļodai pievieno atdzesētu, vārītus makaronus, paku majonēzi un melnos piparus. 
Visu kārtīgi apmaisa. Nekādas citas garšvielas klāt nav jāliek .

Salāti gatavi! Labu apetīti!

ceturtdiena, 2011. gada 24. novembris

Vārīti cepti kartupeļi ar brokoli un sīpoliem

Otrās (vai trešās/ceturtās) dienas dienas vārītie kartupeļi. Apnicis tos vienkārši cept? Arī vārītus ceptus kartupeļus var dažādot. Šeit- viens no variantiem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
vārīti kartupeļi
mazliet brokolis
neliels sīpols
daiva ķiploka
garšvielas
zaļumi

Brokoli uzliek vārīties, vāra kamēr mīksts.

Kamēr brokolis vārās, nomizo sīpolu, sagriež un liek cepties.

Kad sīpols apcepies, pievieno sagrieztus vārītus kartupeļus.
Tikmēr brokolis ar noteikti jau ir mīksts. To sadala sīkāk un liek klāt pannai. Pievieno arī sasmalcinātus zaļumus (man bija pētersīlis), izspiež daivu ķiploka, pievieno garšvielas, visu apmaisa un vēl pacep.

Gatavs! Labu apetīti!

Volānšalles

Stils - domas ietērps.
/Česterfīlds/

Šalle Nr.1 

Šalle Nr.2
 
Šalle Nr.3

Šalle Nr.4

Šalle Nr.5

Šalle Nr.6

trešdiena, 2011. gada 23. novembris

Vārītu kartupeļu plāceņi

Otrās (vai trešās/ceturtās) dienas dienas vārītie kartupeļi. Jeb kartupeļu grāpis, kas pārvārījies, atstājot daļu veselu kartupeļu, bet daļa- pilnīgi izšķīdusi. Ko darīt? Risinājums ir kartupeļu plāceņi. Te viens no veidiem.

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4 brangiem  plāceņiem) :
Vārīti kartupeļi šķīvītis
2 gab. olas
1 daiva ;ķiploks
1,5 ēdamkarote miltu
gabals siera
garšvielas
eļļa cepšanai

Kartupeļus, olas, miltus un izspiestu ķiploka daivu liek bļodā un sajauc viendabīgā masā. Es izmantoju rokas blenderi, bet to var darīt arī ar karoti.

Sajauktajai masai pierīvē klāt sieru. Vēlams rīvēt uz rupjās rīves. Un visu sajauc ar karoti atkal jau viendabīgā masā, pievieno garšvielas

No iegūtās masas veido plāceņus. Masa mazliet lips pie rokām, bet palīgs ir karsts ūdens, zem kura rokas jānoskalo un tad ar tādām slapjām, ātri izveido plāceni. Es veidoju 4 plāceņus, bet te var variēt- veidot mazākus un 6,8,10 gab., pēc sirds patikas.

Plāceņus ar lāpstiņas palīdzību liek uz pannas sakarsētā eļļā un cep zeltaini brūnus.

Labu apetīti!

otrdiena, 2011. gada 22. novembris

Pikantās meža gaļas irbītes

Irbītes klasiskajā variantā ir no liellopu gaļas, ar rupjmaizes/ speķa pildījumu. Taču šāds gaļas pagatavošanas veids ir pateicīgs jebkādai gaļa- ar vai bez cīpslām, liellopa, cūkas vai meža gaļai. Un arī pildījumiem ir neskaitāmas variācijas.

Šoreiz meža gaļa irbītes ar veģetāro pildījumu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Gaļa- man sanāca 10 gab. 1 cm biezuma loksnes
Olīveļļa
Garšvielas
1 ēdamkarote miltu
garšaugi

Pildījumam:
200g šampinjoni
100-200g siera
1 neliela paprika
1 daiva ķiploka
1 neliels sīpols
1 neliels marinēts gurķis
Adžika
Garšvielas

Kā jau teicu, man bija saldēta meža gaļa, ko pēc atsaldēšanas un diennakts peldināšanas ūdenī, sagriezu 10 apmēram 1cm platuma šķēlēs.

Katru šķēli izklapē, liek uz šķīvja, apkaisa ar garšvielām. Es izmantoju piedevu šašlikam,  pārlej mazliet ar olīveļļu un atstāj ievilkties uz kādu brīdi.

PILDĪJUMS
Kamēr gaļa ievelkas, ir laiks sagatavot pildījumu. Man te sanāca tāds pikants kiš- miš.

Sīpolu sagriež un liek apcepties. Tikmēr smalki sagriež papriku, nomizo ķiploka daivu, sagriež arī marinēto gurķi Smalki sagriež arī šampinjonus. Es šim nolūkam nazi neizmantoju, bet tādu īpašu smalcinātāju- ar to tas process iet ātrāk.

Sīpoliem pievieno sasmalcinātos šampinjonus. Cep apmēram 5 minūtes, kamēr šampinjoniem izdalās suliņa.

Pievieno sagriezto papriku, uzspiež daivu ķiploka, ļauj visam vēl 3 -5 min pacepties un kā pēdējo pievieno marinēto gurķi. Visam ļauj vēl 5 min pacepties, pievieno garšvielas pēc ieskatiem.

Sieru sagriež tik  gabalos, cik paredzētas irbītes. manā gadījumā- 10 gab.


KOPĀ TĪŠANA UN CEPŠANA

Ņem katru gaļas šķēli, apsmērē ar adžiku. Vienā galā liek pildījumu un siera šķēli, rullē ciet un sasprauž ar zobu bakstāmo.

Var arī šādi- apsmērē gaļas gabalu ar adžiku, vienmērīgi pa to izlīdzina pildījumu, vienā galā ieliek siera stangu. Rullē ciet un sasprauž ar zobu bakstāmo. Šis variants man patika labāk.

Irbītes gatavas cepšanai.

Visas irbītes liek uz pannas un apcep no abām pusēm. Kad tas izdarīts- kārto tās traukā ar vāku, pa virsu uzlej suliņū, kas izdalījusies cepšanas laikā.

Uz tās pašas pannas, kur apceptas irbītes, liek 1 ēdamkaroti miltu, apbrūnina un pielej klāt glāzi ūdens.

Klāt pieliek garšaugus pēc izvēles. Es pieliku sasmalcinātu pētersīli un uzspiedu daivu ķiploka. Visu samaisa, pakarsē, lai uzmet burbuli.

Mērci pārlej traukā saliktajām irbītēm.

Vāku virsū un krāsnī uz 40 minūtēm. 
Tā kā man bija meža gaļa, tad es ļāvu sautēties visu stundu.

Gatavs! Uhh- kā smaržo! Rezultāts, pateicoties Adžikai ir gana pikants!
 

Labu apetīti!