ceturtdiena, 2011. gada 17. novembris

Skābu kāpostu zupa

Manuprāt, katrā mājā ir sava skābu kāpostu zupas variācija. Šāda ir manās mājās.

Nepieciešamās sastāvdaļas uz 5 L katlu:
800-1kg skābu kāpostu
ap 400g  žāvētas ribiņas ( vēlams tās īstās un smeķīgās)
2-3 vidēji sīpoli
4-5 burkāni
sviests ( burkānu apcepšanai)
garšvielas (sāls, cukurs, pipari u.c.)
lociņi, citi zaļumi, sinepes ( pēc ieskatiem)

Piedevās 
4 gab. vidēji kartupeļi

Ribiņas sadala. Cik nu var no kaula noņem gaļu, bet pavisam visu nē- tā novārīsies. Katlā uzvāra ūdeni ( puskatlu), liek iekšā ribiņas un ļauj vārīties vismaz 30 min.

Kad  ribiņas jau 30 min vārījušās, sagriež  sīpolu un liek apcepties. Ribiņas turpina vārīties :)

Kamēr sīpoli cepas, nomizo un sarīvē burkānus.

Kad sīpoli apcepušies, tiem pievieno kāpostus. es sasmalcinu, lai nestaipās. To daru, izmantojot virtuves šķēres. Visu mazliet pacep/ pasutina.

Pannas saturu pievieno ribiņām, visu apmaisa un ļauj vārīties.

Uz pannas izkausē sviestu.

Pievieno burkānus un apcep. Vēlams nepiededzināt.

Kad burkāni apcepušies- tos liek katlā un visu apmaisa. Būtu jāparādās oranžīgai, burkānu iekrāsotai sviesta kārtiņai :) 
Var mazliet uzgriezt svaigus lociņus. Pēc garšas skatās vai nepieciešamas papildus garšvielas- man tās ribiņas bija tik smeķīgas, ka papildus nācās likt ļoti, ļoti maz. 
Visam ļaut minūtes 10 uz mazas uguns pavārīties.

Zupa gatava! šīvī katrs var klāt likt zaļumus pēc saviem ieskatiem, sinepes u.c. piedevas. Jāķeras klāt piedevām :) 

Ar tām piedevām ir tā, ka katrs skābu kāpostu zupai klāt ēd to, kas pašam labāk patīk. Parasti es gatavoju vārītus kartupeļus kā šīs zupas piedevu, bet šoreiz nolēmu par labu krāsnī ceptiem.
Ņem 4 gab. vidēja lieluma kartupeļus, sagriež 4 daļās, liek pannā un iekšā krāsnī. Pēc 30 min. apsmērē ar sviestu un turpina cept vēl 30 min, ik pa brīžam apgrozot.

Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru