otrdiena, 2012. gada 31. janvāris

Viltotās "Irbītes"

Šī recepte ir manas mammas. Sastāvdaļas tādas pašas kā veltnīšiem, ko es saucu par Irbītēm. Tikai šis ir tāds vieglāks variants, bez rullēšanas un tīšanas. Garšas ziņā- nemainīgi gardi!

Nepieciešamās sastāvdaļas:
apmēram 1kg gaļa ( pamata receptē tas ir liellops, bet var izmantot jebkādu gaļu, man šoreiz meža gaļa)
200g smeķīga gaļiņa (var arī mazliet mazāk, bet jābūt tik daudz tā, lai sagriezta ir pilna sauja)
2 lieli sīpoli
6 nelielas rupjmaizes šķēles 
4 daivas ķiploks
lauru lapa
smaržīgie pipari
melnie apaļie pipari
garšviela gaļai


Gaļu sagriež apmēram 1-1,5cm šķēlēs un sadursta ar dakšu.

Gaļu liek uz pannas un cep uz palielas uguns no abām pusēm.
Vēlams tā,lai ir arī mazliet brūnumiņš.

Gaļu kārto pīlē un pārkaisa ar gaļas garšvielām.
Var, protams, izmantot jebkuru citu karstumizturīgu trauku ar vāku.

Sīpolus sagriež un liek apcepināties tajā pašā pannā, kur cepa gaļu ( tas, lai nezūd smeķis).
kad sīpoli apcepušiem (apmēram pēc 5 min), tiem pievieno smalki sagrieztu gaļu un visu vēl cep apmēram 5 minūtes.

Apcepto gaļu un sīpolus liek  traukā uz gaļas
Pašu trauku liek uz mazas uguns un pievieno izspiestas ķiploka daivas, lauru lapu, 5 melnos piparus, pāris smaržīgos piparus.

Pa virsu visam liek sadrupinātu rupjmaizi un uzlej ūdeni tā, lai ir līdz rupjmaizei, bet lai nesmeļas tai pāri. 

Traukam vāku virsū un ļauj sutināties 40 min -1 h. 
Tā kā man bija meža gaļa, es sutināju  1,5h. Ik pa laikam visu apmaisa.

Kad sutināšanas  laiks nāk uz beigām, pievieno mazliet sāli un cukuru. Ja ir vēlme mērci pataisīt biezāku, tagad ir īstais laiks to pabiezināt ar miltiem. 
Uz puskrūzi ūdens liek 2 ēdamkarotes miltu, kārtīgi samaisa un lēnām pievieno  pīles saturam. Ielej mazumiņu, apmaisa visu- tā turpinot skatās, cik biezu mērci gribas. Es izmantoju visu puskrūzi. 
Pēc mērces sabiezināšanas visu pasutina vēl apmēram 3-5 minūtes un nu var ķerties klāt.

Viltotās "Irbītes" ļoti labi iet kopā ar vārītiem kartupeļiem.  Mērce, kas rodas sautēšanas rezultātā tik tiešām ir brīnišķīga, varētu pat teikt- rupjmaizes mērce! Salāti- pēc gaumes.
Lai labi garšo!

Paldies, mammu, par šo gardumu!

piektdiena, 2012. gada 27. janvāris

"Piesien dūšu" maizītes II (bundžiņlasis)

Nu uznāk taču tā, ka ātri gribas piesiet dūšu. Te būs mans piedāvājums nr.2, šoreiz ar bundžiņlasi t.i. konservēts lasis savā sulā.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 bundža lasis savā sulā
pašcepta saldskābā maize ( Bērnības saldskābmaize ) vai kāda cita maize pēc izvēles
pāris sīpola ripas
pāris olīvas
pāris citrona ripas
malti pipari
Uz maizes liek lasi, neko apakšā nesmērē, laša sula lieliski izpilda mitrinošās funkcijas. 
Katru maizīti dekorē ar olīvu, citrona ceturto daļu, sīpola gabalu, pārkaisa ar pipariem.
Garšo- super! 




ceturtdiena, 2012. gada 26. janvāris

Bērnības saldskābmaize

Atceros, ka mamma pati cepa maizi. Tā bija tik garda. Par laimi man izdevās iegūt šīs maizes pagatavošanas recepti un tagad arī manās mājās smaržo pašas cepta maize.

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4  vidēji kukuļi):
1 kukulis "ķieģelītis"
1 l kefīrs
1 paciņa ( 100g) svaigais raugs
apmēram 1,2 kg kviešu milti
1 tējkarote sāls
240ml cukurs
6 ēdamkarotes (apmēram 30g) ķimenes
eļļa mīklas pārziešanai

Jārēķinās, ka viss process aizņems apmēram 5 stundas laika, tāpēc iesaku mīklas gatavošanu sākt jau rīta pusē, lai maizīti var cept pa dienu vai pēcpusdienā.


Maizi sagriež mazos gabaliņos, jo mazākos, jo labāk.

Lej virsū visu kefīru un atstāj mērcēties pāris stundas.

Ik pa brīdim paspaida ar rokām maizes gabalus, lai tie labāk izšķīst.

Kad maize mirkusi kefīrā noteikto laiku, raugu iedrupina nelielā bļodiņā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej mazliet  silta ūdens.

Visu maisa, lai raugs izkūst, uzkaisa šķipsnu miltus un liek mieru bļodai pāris minūtes, lai raugs "atdzīvojas"

 Liek uz galda maizes-kefīra masu ( apakšā pakaisa miltus), viducī izveido bedrīti, kurā ielej raugu.

Pieber masai miltus un sāk mīcīt. Mīcot jāpievieno sāls, cukurs un ķimenes.

Jāmīca pamatīgi. Pamazām mīkla sāk atlekt no rokām un kļūst viendabīga.

Kad mīkla kārtīgi izmīcīta, to liek bļodā

Pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltus, dvieli pāri un ļauj raudzēties ( 1,5-2 h)

Kad pagājis noteiktais laiks, mīklas daudzumam jābūt 2x vairāk bļodā.
Mīklu vēlreiz pārmīca. Sadala visu daudzumu tik daļās, cik vēlas kukulīšus. Var cept cik lielus vien vēlas un skaita ziņā tas pats, tomēr jāpatur prātā, ka cepot, piemēram, vienu lielu kukuli, tas var neizcepties un vidū būt jēls.

Es izlēmu cept 4 kukulīšus, veidoju tos iegarenus, lai satilpst uz pannas. Taču formu var  veidot pēc sirds patikas- apaļu, radziņveida u.c.  Es katram kukulītim iespiedu rakstiņu, vēl var uzkaisīt pa virsu ķimenes un liek uzkarsētā krāsnī ( 200 grādi) cepties 40-60min.

Maizīte ir gatava, kad nedaudz paklauvējot pa kukulīša garozu, dzirdama dobja skaņa. 
Katru kukulīti pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un ļauj atdzesēties.

Lai labi garšo!


 recepte no žurnāla " Pie Galda"














sestdiena, 2012. gada 21. janvāris

Veselīga dāvana!

Kad jādodas ciemos, bieži vien nākas lauzīt galvu par to, ko uzdāvināt. Laika gaitā esmu nonākusi pie secinājuma, ka labu efektu t.i. pārsteigtu un priecīgu dāvanas saņēmēju, var panākt dāvinot vienkāršu dāvanu. Šī ir vienkārši veselīga dāvana!

Nepieciešamās lietas:
Pa vienai pakai:
1. „Herkuless” pilngraudu auzu pārslas
2. „Herkuless” ātri vārāmās auzu pārslas 
3. „Herkuless” 5 graudu pārslas
4. „Herkuless” miežu pārslas
5. „Herkuless” kviešu pārslas
6. „Herkuless” rīsu pārslas
7. „Herkuless” griķu pārslas
8. „Herkuless” auzu pārslas ar kviešu klijām
9. „Herkuless” rudzu pārslas

kaste
11 krāsaina papīra loksnes ( 9 loksnes tādās krāsas, kā attiecīgi pārslu pakas , 2 loksnes- pēc izvēles ( vāki))
Dokumentu vāki ar 2 riņķiem (kur iestiprināt loksnes)
11 caurspīdīgās dokumentu kabatas
11 baltas papīra lapas
9 graudaugu receptes + pamatinformācija par graudaugiem un to veselīgumu
platā līmlenta
līme
ietinamais papīrs 1 rullis
dāvanas dekorēšanai lenta vai cits dekors pēc izvēles

Nu tad ķeramies klāt!

Pirms uzsākt dāvanas galējo noformēšanu, jāveic daži priekšdarbi. Jāsagatavo 9 receptes - katrai graudaugu pakai viena. receptes jānoformē uz A4 formāta lapas, jāizdrukā un jāuzlīmē uz attiecīgas krāsas papīra. Piemēram, griķu pārslu recepti uz zaļas lapas ( jo griķu pārslu paka ir zaļa), rīsu pārslu recepti uz gaiši zilas lapas utt.






 





Katru receptes lapu liek caurspīdīgā dokumentu kabatiņā un iekšā vākos. Es iegādāju pelēkus ar 2 riņķiem. Kā pirmās lapas ievietoju titullapu un īsu noderīgu informāciju par graudaugiem (5 iemesli, kādēļ ikvienas ģimenes uzturā jāiekļauj graudaugi)

Tālāk būs jānodarbojas ar  iepakošanas darbiem.
nepieciešama kaste. Manā gadījumā bija nestandarta formas kaste 72x54x13,5cm, taču var izmantot jebkādas formas- galvenais, lai tajā ietilpst iekšā visas 9 pārslu pakas un recepšu vāki.

Nākamo lietu var paveikt, izmantojot abpusējo līmlentu, taču es izmantoju parasto plato. Nogriež apmēram 10-13 cm garu gabalu un salīmē kopā galus tā, lai no abām pusēm ir lipīgā puse. Pielīmē pārslu pakai un iestiprina to kastē. Tā darīju, lai pārslu pakas nešilierētos pa kasti, kamēr tā tiks nogādāta dāvanas saņēmējam. Ja kaste ir mazāka, tad noteikti pakas var salikt tā, ka tās nešļūkā un šis līmēšanas process nav jāveic.

Te nu visas pakas saliktas/ salīmētas. 
Tā kā kaste manā gadījumā mazliet lielāka kā saturs, es drošības pēc pārlīmēju šķērsām pāri visas pakas vēl ar līmlentu.

Protams, jāatceras kastē ielikt receptes, tās arī drošības pēc pielīmēju. Atkārtojos- ja visu smuki var salikt cita izmēra kastē- nav jāšķiežas velti ar līmlentu.

Pāri pārliku papīru- tā lai dāvanas saņēmējam to atverot vēl uz brīdi ilgāk saglabājas intriga.

Vāks virsū, nostiprinu arī to.
Nākamais solis- iesaiņošana.

Kasti iepako izvēlētā dāvanu papīrā.

Dekorē ar izvēlētiem aksesuāriem ( lentas u.c.).  
Es devu priekšroku šim mākslīgajam ziedam, kas ir zelta krāsā- labi sasaucas ar zelta krāsu dāvanu papīrā. Piestiprināju- izmantojot līmes pistoli.




Te, lai varētu saprast kastes patiesos izmērus.

Dāvana gatava! Iespaidīga, noderīga un veselīga!

piektdiena, 2012. gada 13. janvāris

Vistas-rīsu zupa

No vistas buljona sanāk fantastiskas zupas un tām ir simtiem variāciju. Šeit viena no tām.
Man bija iegādāta vesela vista, pēc kuras sadalīšanas- kājas, šķiņķi, spārni, filejas, pāri palika vidus ar asti un kaklu. No tā, plus 3 kājas tīri gaļai, vārīju buljonu. Buljonu var vārīt arī tikai no kājām, vai spārniem, vai kakliem- izvēle  vārītāja ziņā.

Arī attiecībā uz piedevām var būt variācijas- rīsi, makaroni,kartupeļi, burkāni, sīpoli, kāposti, sēnes utt. Arī šīs lietas- pēc gaumes un ieskatiem. 

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 L katls):
Vista buljonam- manā gadījumā vidus ar asti un kaklu ( tas , kas paliek pāri pēc sadalīšanas) + 3 kājas, lai tiek arī gaļa zupā.
2 paciņas rīsu (ar divām zupa sanāk tāda pabieza, ideāli būtu likt 1,5 paciņu, jeb 150 g)
2 gab. burkāni
10 gab. šampinjoni ( apmēram)
10 gab. briseles kāposti (apmēram)
2 gab. ķipolka daivas
dilles u.c. zaļumi
lauru lapa
pipari
garšvielas




Katlā ielej ūdeni, liek iekšā vistu, pieliek lauru lapu ( ja ir mazas lapas, kā man, tad var likt vairākas), 3-5 piparus un vāra visu apmēram 30-50 min. Jāatceras- noņemt putas!
Kamēr vārās buljons, var sagatavot citas zupas sastāvdaļas. 
Nomazgā šampinjonus un briseles kāpostus, burkānus- nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (var arī, protams, griezt gabalos vai ripās). Šamponjonus sagriež, briseles kāpostus var negriezt, bet man patīk, ja zupas sastāvdaļas ir smalkākas, tāpēc sagriezu katru kāposta galviņu 4 daļās.

Kad gaļa novārījusies, to ņem ārā no katla. Tā kā man neizdevās īpaši sekmīgi gaļu noputot, kamēr tā vārījās, izlaižu buljonu cauri sietam. Dzidro buljonu leju atpakaļ katlā.

Buljonam pievieno burkānus un briseles kāpostus, kā arī pieber rīsus.  
Visam ļauj vārīties 15 minūtes.

Arī gaļu, kas tika izņemta no katla, atdala no kauliem un liek klāt buljonam. 
Turpina vārīt.

Pēc 15 minūtēm vārīšanas, rīsi ir gandrīz gatavi. 
Pievieno šampinjonus, sakapātas dilles un garšvielas.

Visu apmaisa un ļauj pavārīties 5-10 minūtes uz lēnas uguns.

Zupa gatava! Lai labi garšo!