pirmdiena, 2011. gada 31. oktobris

Vistu kājas saldā marinādē ar salātiem un piedevām

Man ļoti garšo vistas gaļa saldajā marinādē. To izmantoju dažādos ēdienos. Šoreiz- vistu kājas.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
6 gab. vistu kājas
6 gab. ķiploku daivas
Sojas mērce ( gaišā, bet ja mājās jau ir tumšā- ar derēs)
Ēdamkarote Krievu sinepes
1/2 ēdamkarote Medus


Vistu kājas ieliek traukā. Vislabāk ar vāku, lai pēc tam var ielikt vismaz uz 30 min. ledusskapī ievilkties. Ķiploku daivas sagriež gabalos un pievieno vistai.

Uzlej sojas mērci. Cik daudz? to tā nevaru pateikt- aplaista, bet, protams, netik daudz, ka vista peld pa virsu :) 

 Pieliek ēdamkaroti sinepju.

Pieliek pusi ēdamkarotes medus. Sinepes lieliski sader ar medu un šādā proporcijā nav par saldu, jo pārāk salda vista man ar neiet pie sirds. Tiem, kam iet- medu var likt vairāk.

Visu apmaisa. Ar karoti tā lieta neies- jāmaisa ar rokām. Bez tam, tā var  medu vienmērīgi sajaukt ar sinepēm un sojas mērci.

Traukam uzliek vāku un iekšā ledusskapī. Šī ir ļoti ātra marināde, tāpēc var pietikt arī ar 15 min., bet es mēdzu likt uz  30 un pat līdz 2h ledusskapī.

Pēc noteiktā laika, kājas ņem no trauka laukā, liek uz pannas uz lielākas uguns ātri apcep no abām pusēm. Nogriež mazāku uguni, pielej no trauka marinādi, kas palikusi un 3 min. pacep. (bez vāka)

Pielej karstu ūdeni tā, lai ir līdz vistu kāju pusēm, vāku virsū un sutina. Es nekad neuzņemu laiku, bet sutinu, ik pa brīžam vistu apgrozot, līdz ūdens iztvaikojis un palikusi maza mērcīte.(šoreiz sanāca 40min.)  Tad arī vista vienmēr ir gatava.

Vista gatava.

Man šajā vakarā piedevās bija burkānu-tomātu salāti ar ķiploku un majonēzi. Sarīvē vienu burkānu, sagriež vienu tomātu, piespiež klāt 3 daivas ķiploka un majonēzi.

Labu apetīti :) 



svētdiena, 2011. gada 30. oktobris

Supergaršīgie mammas pīrāgi!

Šī pīrāgu recepte nāk no manas mammas- daudzus gadus mūsu mājās cepām tieši šos pīrāgus un priekš manis tiem ir bērnības garša. Man pašai patīk, ka tos var viegli pagatavot, tie ilgi glabājas mīksti un gardi.
Uz svētkiem ( Jāņi, Ziemassvētki u.c. gatavoju pilnu porciju, ikdienā, ja rodas vēlme pēc pīrāgiem- pusporciju) 




Nepieciešamās sastāvdaļas:
Mīklai
600ml piens
0,5kg  margarīns ( es ņemu "EVE")
2gab    olas
1pac.   raugs
14 tējkarotes  cukurs
 apmēram 2kg  milti
šķipsniņa sāls

Pildījumam
Godīgi sakot, šeit katrs var darīt pēc saviem ieskatiem.Pildījums var būt gan sāļš, gan salds. 

Sāļajam- 
~ 500g smeķīga gaļiņa
~200g biezpiens
1 neliels sīpols
 pipari, sāls pēc garšas

Saldajam
cukurs un kanēlis. Arī šeit, protams, var variēt pēc ieskatiem ( magones, zapte u.c.).

Mīklas pagatavošana
Izkausē margarīnu, pielej klāt pienu un pieliek šķipsnu sāls.
Mazā traukā sakuļ raugu ar cukuru līdz raugs izšķīst un cukurs pakūst.

Margarīnam ar pienu  pievieno olas, izkausēto raugu un samaisa viendabīgā masā. 

Klāt pievieno miltus un mīca mīklu. uz šo porciju aiziet apmēram 2 kg miltu.
Izveidoto masu uz 0,5h liek ledusskapī atdzesēties.
 

Sāļā pildījuma sagatavošana:

Man bija krūtiņa ar ribiņu. Ādu un ribas nogriezu, ieliku aldētāva- noderēs kā aizdars zupai.

Gaļu sagriež mazos kubiciņos, pievieno biezpienu un pierīvē sīpolu. Sīpolu rīvē, lai nebūtu redzami gabali, bet būtu garša.

 Visu samaisa, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pildījums gatavs!

No mīklas izveido apaļas pikas, katru atsevišķi izrullē apaļu. Tad izrullēto apli sagriež līdzīgi kā picu un katram gabaliņam pa vidu liek pildījumu.  Ja saldos pīrāgus gatavo ar cukuru un kanēli, tad pirms apli sagriezt, to nokaisa ar cukuru un kanēli, tad griež, rullē, smērē ar olu un cep.


Kad pildījums salikts- katru gabaliņu loka ciet- vienu stūri, otru stūri un rullē no platākās malas uz trijstūra spici.

Gatavs pīrāgs izskatās apmēram šādi

Sarullētos pīrāgus kārto uz pannas, pirms cepšanas apsmērē ar sakultu olu. Cep- līdz paliek zeltaini brūni! 

Lai izdodas!

otrdiena, 2011. gada 25. oktobris

Ātrās makaronu vakariņas

Makaronu ēdieni ir pateicīgi, kad nepieciešams ātri pagatavot ēst. Man izdevās, jāsaka, negaidīti gardas vakariņas.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
- makaronu paka
- brokolis 1 galva
-maltā gaļa ( man bija 500g)
-1 vidējs sīpols
-ķiploks
-1 burkāns
-šampinjoni (cik pašam gribas)
- garšvielas


Brokoli sadala pa ziediem un liek pavārīt.
Uz pannas apcep sīpolus ar rīvētu burkānu. Tam visam pievieno malto gaļu, ķiploku un garšvielas. Es liku Santa Maria gaļas kopējo garšvielu. Visam ļauj cepties, kamēr gaļa sacepusies.


Kamēr gaļa cepas, izņem no ūdens brokoļus un  sagriež šampinjonus

Brokoli sadala smalkāk ( cik skaisti zaļš)
Liek vārīties makaronus

Gaļai pievieno šampinjonus, uzliek pannai vāku un ļauj kādas 5-10 minūtes visam pasutināties un tad griež nost uguni
 
 Kad makaroni uzvārījušies, nolej tiem lieko ūdeni. Tagad ir 3 lietas, kas jāsajauc.

Katlā pie makaroniem pievieno brokoli un pannas saturu

Liek visu uz šķīvja. Klāt var likt dažādus salātus. Man bija kālis ar burkānu.


Lai labi garšo!

Cepetis

Šī recepte pie manis nokļuva no kolēģes, kura ir liels meistars virtuvē. Man bija jāuzņem ciemiņi, jāgatavo vairāki ēdieni un šo viņa man ieteica kā lielu gardumu. Sastāvdaļu sagatavošanas laiks, protams, ir mazliet, bet tad 1,5 stundu var darīt ko citu un cepetis pats savā nodabā cepas un pārvēršas par vienu no gardākajiem. Atzīšos- toreiz  visi slavēja šo veikumu!


Nepieciešamās sastāvdaļas
-Kopā gaļa nepieciešama apmēram 2 kg uz standarta izmēra "pīli" ( vecais labais cepamtrauks ar vāku)
Var ņemt gan liellopa , gan cūkas gaļu- tas pēc izvēles. Un krāsainībai pa vidu- vistas fileju (balta).  Noteikti jāiegādājas strēmelīte cūkas ādas ar tauciņiem, ko ieklāt pīles apakšā, lai nepierauj.
-1 pac. majonēze
- 4-5 sīpoli
- gaļas garšvielas ( pēc saviem ieskatiem)

Gaļu sagriež pildspalvas resnuma šķēlēs un katru no abām pusēm izklapē.
Pīlei apakšā ieklāj jau minēto cūkas ādiņu un kārto virsū gaļas šķēles. Pa vidam katrai kārtai kaisa garšvielas. Un tā turpina- gaļu liek kārtās, kaisa garšvielas un ik pa brīžam blīvi piespiež, neko citu starp gaļu neliek -tikai garšvielas. Ik pēc laika var ielikt jau minēto vistas filejas šķēli, krāsainībai. 
Kad visa gaļa sakārtota- sagriež sīpolus ripās un kārto pa virsu tai. Tam visam pāri izspiež visu paciņu majonēzes, liek virsū vāku un liek uz 1,5 stundu krāsnī.

Gatavu- griež šķēlēs un ēd gardu muti!

Ātri pagatavojama kūka

      Man patīk pašai šad tad pagatavot kūkas. Tā kā manās mājās nav tādas kārtīgas cepeškrāsns-līdz šim neesmu saņēmusies pati cept biskvītu. To  mēdzu iegādāties veikalā jau gatavu. Jā- citi teiks, ka ar šo kūka nav kūka, bet es tomēr palieku pie tā- ka arī no veikalā pirkta biskvīta ir iespējams ko jēdzīgu pagatavot. Dažreiz rezultāts pat mēdz pārsteigt.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
- veikalā nopērkamās ripas, tumšās vai gaišās pēc pašu ieskatiem
- saldais krējums (250-500 ml atkarībā, cik daudz grib zieķēt)
- paciņa biezpiena ( pēc vēlmēm)
- kaut kāda zapte ( man bija ābolu)
- konservēti ķirši bez kauliņiem 
- šokolāde sarīvēšanai
- 2 saujas auzu pārslas malām
- cukurs 2 ēd.k.

Ķiršu tortei
 
Šai kūkai ņēmu šokolādes ripas ( tumšās). Sazieķē uz ripām zapti un putukrējumu. Pa vidam vienai kārtai var iemest kādu ķirsi. Augšējo virsmu apsmērē ar masu putukrējums + biezpiens. Ja gribas tādu riktīgi mīkstu to kūku tad var ņemt lielo iepakojumu putukrējuma, ja ne- tad pietiks prātīgi smērējot ar 250 ml. Jāsaka ka tās veikala ripas ļoti labi sasūcas.
Augšā saliek ķiršus. Uz pannas apcepina auzu pārslas un kad tās jau brūnas pieliek cukuru. Atdzesē to un aplipina maliņas. Pašās beigās sarīvē šokolādi un apkaisa virsmu. liek ledusskapī savilkties.
Es taisīju iepriekšējās dienas vakarā, ēdām nākamajā dienā ap 15:00, torte bija pamatīgii sasūkusies un mazliet garšoja pēc tiramisū:) te var variēt ar zaptēm un augšas dekoriem. 

Augļu tortei
 
Princips tas pats kas ķiršu tortei, tikai bez ķiršiem. Droši var ņemt mazāk putukrējumu, tos 250 ml, jo uz augšējās virsmas nav nepieciešama liela kārta putukrējuma. Var nelikt biezpienu, lai gan tas ir pēc vēlēšanās., 
Kūkas augšu dekorē ar kivi un mandarīniem un dzērvenēm, ja ir pieejamas. Var, protams, izmantot jebkādus augļus, arī konservētos. Kad visu sataisa,  tad virsmu nolaista ar speciālo augļu želeju tortēm, lai saželē. 



Kārtainās mīklas groziņi

 Šis ir pavisam viegli un ātri pagatavojams gardums. 
Ar pildījumu var variēt pēc sirds patikas. Esmu gatavojusi arī ar āboliem - garšo lieliski. (Y)

Nepieciešams:
- 1 pac. Kārtainā mīkla- šajā gadījumā es izmantoju mīklu "Tešla"
- kaut kas ko pildīt iekšā- man bija brokolis, ko iepriekš novārīju un gabaliņš siera, ko sarīvēju
- kēksiņu panna
un apmēram 30 min laika

Ņem kārtaino mīklu, plāksni sadala uz pusēm 




Sadalītos gabaliņus liek iekšā kēksiņu pannā 


Groziņus pilda ar ko sirds kāro- manā gadījumā brokolis 


Pārkaisa ar sarīvētu sieru 


Aizloka ciet un liek cepties, kā norādīts uz 15-20 min. 




Lūk rezultāts- ātri, viegli un bezgala gardi :)  



Ābolu gardums

Ar šo recepti pirms pāris gadiem padalījās kāda mana paziņa. Man tik ļoti garšo šis gardums, ka esmu iecienījusi tā gatavošanu arī savās mājās.

Nepieciešamās sastāvdaļas
5, 6 gab. āboli
260g milti
340g cukurs
1 pac. sviests
2 gab. olas 


Nomazgā un sagriež šķēlēs ābolus 



Kārto ābolus cepamtraukā. Man bija šāds un āboli sanāca gandrīz 2 kārtās līdz ar to pati kūka sulīgāka. Droši var ņemt pannu, kurā ierasts cept plātsmaizes, tad āboli būs vienā kārtā un kūka "zemāka." 

Miltus, cukuru , sviestu un olas liek vienā traukā.. 


... un sajauc. Ideālā variantā ja ir mikseris ar mīklas jaucēju. Ja nav- to var darīt ar rokām, bet jārēķinās, ka tas paņems ievērojami vairāk laika. 


Kad drumstalas sajauktas...  





... tās kārto virsū āboliem.


Kad visas drumstalas saliktas virsū āboliem, kūku liek ceptis krāsnī apmēram 200 grādu temperatūrā, kamēr virsma gaiši brūna- 35-40 minūtes.  




Gardums gatavs! Ēdams jebkādā veidā- karstā vai atdzesētā. Karsts ļoti labi garšo ar saldējumu. 



lai labi garšo arī Jums :)