sestdiena, 2012. gada 18. februāris

Vistas-rīsu zupa II

No vistas buljona sanāk fantastiskas zupas un tām ir simtiem variāciju. Šeit vēl viena no tām.
Man bija iegādāta vesela vista, pēc kuras sadalīšanas- kājas, šķiņķi, spārni, filejas, pāri palika vidus ar asti un kaklu. No tā, plus 4 kājas tīri gaļai, vārīju buljonu. Buljonu var vārīt arī tikai no kājām, vai spārniem, vai kakliem- izvēle  vārītāja ziņā.

Arī attiecībā uz piedevām var būt variācijas- rīsi, makaroni,kartupeļi, burkāni, sīpoli, kāposti, sēnes utt. Arī šīs lietas- pēc gaumes un ieskatiem. 

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 L katls):
Vista buljonam- manā gadījumā vidus ar asti un kaklu ( tas , kas paliek pāri pēc sadalīšanas) + 4 kājas, lai tiek arī gaļa zupā.
1 paciņa rīsu(100g)
2 gab. burkāni
300g. selerijas kāti 
400g  saujas saldētu (vai svaigu) zaļo zirnīšu
2 gab. ķipolka daivas
dilles u.c. zaļumi
lauru lapa
pipari
garšvielas

Katlā ielej ūdeni, liek iekšā vistu, pieliek lauru lapu ( ja ir mazas lapas, kā man, tad var likt vairākas), 3-5 piparus un vāra visu, jo ilgāk, jo labāk. Apmēram 50 min. Jāatceras- noņemt putas!


Kamēr vārās buljons, var sagatavot citas zupas sastāvdaļas. 
Burkānus- nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (var arī, protams, griezt gabalos vai ripās). Selerijas kātus nomazgā un sagriež

Kad gaļa novārījusies, to ņem ārā no katla. Tā kā man neizdevās īpaši sekmīgi gaļu noputot, kamēr tā vārījās, izlaižu buljonu cauri sietam. Dzidro buljonu leju atpakaļ katlā. Buljonam pievieno burkānus un selerijas kātus, kā arī pieber rīsus.  
Visam ļauj vārīties 30 minūtes.
 
Arī gaļu, kas tika izņemta no katla, atdala no kauliem un liek klāt buljonam. 
Turpina vārīt.


Pēc 15 minūtēm vārīšanas, rīsi ir gandrīz gatavi. 
Pievieno zirņus, sakapātas dilles un garšvielas. 
Visu apmaisa un ļauj pavārīties 5-10 minūtes uz lēnas uguns.
Zupa gatava! Lai labi garšo! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru