svētdiena, 2012. gada 12. februāris

Mājas "džanks"

Dažreiz mājās mēdzu sarīkot džanka ( no angļu valodas  junk food -neveselīga pārtika) vakarus. Un tad tiem jābūt, protams kā pienākas- ar burgeriem, frī kartupeļiem un nagetiem. 
Ar kartupeļiem un nagetiem viss ir vienkārši- ērtības labad izmantoju saldētos frī kartupeļus un Bauskas Nagetes ( 10 gab. iepakojumā)
Taču džanka vakara galvenais trumpis ir gards burgeris.
Lai pagatavotu patiesi gardu burgeri, jāveic pāris priekšdarbi- apmēram stundu pirms pagatavošanas, jāuzmeistaro laba mērcīte un smeķīga gaļas masa kotletēm.  Bet tagad - visu pēc kārtas- aiziet!

Nepieciešamās sastāvdaļas:
4 gab. burgermaizītes
250 g malta  gaļa (vislabāk- liellops)
1 iepakojums Bauskas Nagetes 
Saldēti frī kartupeļi (cik sirds kāro)
1 vidēji liels sīpols
4-5 daivas ķiploka
2 nelieli tomāti
2 nelieli marinēti gurķi
4 gab. salātu lapas
4 šķēles siers
4 ēdamkarotes krējums
4 ēdamkarotes majonēze
Santa Maria garšviela kartupeļiem
Santa Maria garšviela gaļai
Garšvielu maisījums mērcēm ( šeit var izmantot arī  citas iemīļotas garšvielas)
4 tējkarotes tomātu mērce
Pirmais solis- burgeru mērces pagatavošana

Ieliek bļodiņā krējumu un majonēzi, piespiež klāt 1 vai 2 daivas ķiploka, pieliek garšvielu maisījumu mērcēm ( šeit var izmantot arī  citas iemīļotas garšvielas), visu rūpīgi samaisa. Pārliek pāri pārtikas plēvi un liek trauciņu ledusskapī savilkties uz kādu stundu.

Otrais solis- smeķīgas gaļas masas kotletēm pagatavošana

Sagriež sīpolu, liek to uz pannas apcept, piespiež klāt 3 daivas ķiploka. Visu cep kādas 3-5 minūtes.

Gaļu liek traukā, pievieno sacepto sīpolu ar ķiploku  un Santa Maria garšvielu gaļai. Visu rūpīgi samaisa, lai veidotos viendabīga masa.
Trauciņam pārvelk pāri pārtikas plēvi un liek uz apmēram 1 stundu ledusskapī savilkties.


Trešais solis- piedevu pagatavošana

Frī kartupeļus un nagetus liek cepties uzsildītā cepeškrāsnī. Tā kā nagetiem nepieciešams īsāks cepšanas laiks (apmēram 5 min.), tad kartupeļus iesākumā uz pannas liek vienus, pārkaisa ar Santa Maria garšvielu kartupeļiem un cep gandrīz gatavus, tad pievieno nagetus un visu cep līdz nageti gatavi.


Ceturtais solis- burgeru pagatavošana un visa kopā likšana

Gaļu ņem ārā no ledusskapja, izveido tādu kā plāceni uz šķīvja un sadala to 4 daļās, lai sanāktu 4 apmēram vienāda izmēra kotletes.

No katras gaļas pikuča izveido plakanu kotleti un cep no abām pusēm uzkarsētā eļļā. Kotleti veido tik lielu, lai derētu burgermaizei. Jārēķinās, ka kotlete cepot sarausies par apmēram 2 cm  diametrā. Var pārkaisīt ar sezama sēklām.

Burgermaizes pārgriež uz pusēm. Tomātus un gurķus sagriež šķēlēs, salātu lapas nomazgā, sagatavo 4 šķēles sieru.

Uz burgermaizes augšpuses liek pa tējkarotei tomātu mērci, uz otras puses t.t. apakšpuses- liek balto mērci.

Liek sieru. Es katru šķēli pārgriezu vēl uz pusi, tā lai siers būtu uz katras burgermaizes puses.
Liek gaļu- uz tās puses, kur ir baltā mērce t.i. burgera apakša.

Uz tās, puses, kur nav gaļa t.i. uz burgera augšpuses kārto gurķu šķēles.

Uz tās pašas puses liek salātu lapu un tomātu šķēles. Tā kā man vēl bija arī mazliet baltā mērce- to uzliku uz tomātiem.

Tad augšpusi t.i. to pusi, kur ir salātu lapa liek virsū gaļas pusei un piespiež. 
Burgeri gatavi!

Lielisks mājas džanka vakars garantēts! 
Burgeri sanāk sātīgi un patiesi tik gardi, ka mēli var norīt!
Lai labi garšo! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru