piektdiena, 2012. gada 13. janvāris

Vistas-rīsu zupa

No vistas buljona sanāk fantastiskas zupas un tām ir simtiem variāciju. Šeit viena no tām.
Man bija iegādāta vesela vista, pēc kuras sadalīšanas- kājas, šķiņķi, spārni, filejas, pāri palika vidus ar asti un kaklu. No tā, plus 3 kājas tīri gaļai, vārīju buljonu. Buljonu var vārīt arī tikai no kājām, vai spārniem, vai kakliem- izvēle  vārītāja ziņā.

Arī attiecībā uz piedevām var būt variācijas- rīsi, makaroni,kartupeļi, burkāni, sīpoli, kāposti, sēnes utt. Arī šīs lietas- pēc gaumes un ieskatiem. 

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 L katls):
Vista buljonam- manā gadījumā vidus ar asti un kaklu ( tas , kas paliek pāri pēc sadalīšanas) + 3 kājas, lai tiek arī gaļa zupā.
2 paciņas rīsu (ar divām zupa sanāk tāda pabieza, ideāli būtu likt 1,5 paciņu, jeb 150 g)
2 gab. burkāni
10 gab. šampinjoni ( apmēram)
10 gab. briseles kāposti (apmēram)
2 gab. ķipolka daivas
dilles u.c. zaļumi
lauru lapa
pipari
garšvielas




Katlā ielej ūdeni, liek iekšā vistu, pieliek lauru lapu ( ja ir mazas lapas, kā man, tad var likt vairākas), 3-5 piparus un vāra visu apmēram 30-50 min. Jāatceras- noņemt putas!
Kamēr vārās buljons, var sagatavot citas zupas sastāvdaļas. 
Nomazgā šampinjonus un briseles kāpostus, burkānus- nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (var arī, protams, griezt gabalos vai ripās). Šamponjonus sagriež, briseles kāpostus var negriezt, bet man patīk, ja zupas sastāvdaļas ir smalkākas, tāpēc sagriezu katru kāposta galviņu 4 daļās.

Kad gaļa novārījusies, to ņem ārā no katla. Tā kā man neizdevās īpaši sekmīgi gaļu noputot, kamēr tā vārījās, izlaižu buljonu cauri sietam. Dzidro buljonu leju atpakaļ katlā.

Buljonam pievieno burkānus un briseles kāpostus, kā arī pieber rīsus.  
Visam ļauj vārīties 15 minūtes.

Arī gaļu, kas tika izņemta no katla, atdala no kauliem un liek klāt buljonam. 
Turpina vārīt.

Pēc 15 minūtēm vārīšanas, rīsi ir gandrīz gatavi. 
Pievieno šampinjonus, sakapātas dilles un garšvielas.

Visu apmaisa un ļauj pavārīties 5-10 minūtes uz lēnas uguns.

Zupa gatava! Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru