ceturtdiena, 2012. gada 26. janvāris

Bērnības saldskābmaize

Atceros, ka mamma pati cepa maizi. Tā bija tik garda. Par laimi man izdevās iegūt šīs maizes pagatavošanas recepti un tagad arī manās mājās smaržo pašas cepta maize.

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4  vidēji kukuļi):
1 kukulis "ķieģelītis"
1 l kefīrs
1 paciņa ( 100g) svaigais raugs
apmēram 1,2 kg kviešu milti
1 tējkarote sāls
240ml cukurs
6 ēdamkarotes (apmēram 30g) ķimenes
eļļa mīklas pārziešanai

Jārēķinās, ka viss process aizņems apmēram 5 stundas laika, tāpēc iesaku mīklas gatavošanu sākt jau rīta pusē, lai maizīti var cept pa dienu vai pēcpusdienā.


Maizi sagriež mazos gabaliņos, jo mazākos, jo labāk.

Lej virsū visu kefīru un atstāj mērcēties pāris stundas.

Ik pa brīdim paspaida ar rokām maizes gabalus, lai tie labāk izšķīst.

Kad maize mirkusi kefīrā noteikto laiku, raugu iedrupina nelielā bļodiņā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej mazliet  silta ūdens.

Visu maisa, lai raugs izkūst, uzkaisa šķipsnu miltus un liek mieru bļodai pāris minūtes, lai raugs "atdzīvojas"

 Liek uz galda maizes-kefīra masu ( apakšā pakaisa miltus), viducī izveido bedrīti, kurā ielej raugu.

Pieber masai miltus un sāk mīcīt. Mīcot jāpievieno sāls, cukurs un ķimenes.

Jāmīca pamatīgi. Pamazām mīkla sāk atlekt no rokām un kļūst viendabīga.

Kad mīkla kārtīgi izmīcīta, to liek bļodā

Pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltus, dvieli pāri un ļauj raudzēties ( 1,5-2 h)

Kad pagājis noteiktais laiks, mīklas daudzumam jābūt 2x vairāk bļodā.
Mīklu vēlreiz pārmīca. Sadala visu daudzumu tik daļās, cik vēlas kukulīšus. Var cept cik lielus vien vēlas un skaita ziņā tas pats, tomēr jāpatur prātā, ka cepot, piemēram, vienu lielu kukuli, tas var neizcepties un vidū būt jēls.

Es izlēmu cept 4 kukulīšus, veidoju tos iegarenus, lai satilpst uz pannas. Taču formu var  veidot pēc sirds patikas- apaļu, radziņveida u.c.  Es katram kukulītim iespiedu rakstiņu, vēl var uzkaisīt pa virsu ķimenes un liek uzkarsētā krāsnī ( 200 grādi) cepties 40-60min.

Maizīte ir gatava, kad nedaudz paklauvējot pa kukulīša garozu, dzirdama dobja skaņa. 
Katru kukulīti pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un ļauj atdzesēties.

Lai labi garšo!


 recepte no žurnāla " Pie Galda"














Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru