svētdiena, 2011. gada 30. oktobris

Supergaršīgie mammas pīrāgi!

Šī pīrāgu recepte nāk no manas mammas- daudzus gadus mūsu mājās cepām tieši šos pīrāgus un priekš manis tiem ir bērnības garša. Man pašai patīk, ka tos var viegli pagatavot, tie ilgi glabājas mīksti un gardi.
Uz svētkiem ( Jāņi, Ziemassvētki u.c. gatavoju pilnu porciju, ikdienā, ja rodas vēlme pēc pīrāgiem- pusporciju) 




Nepieciešamās sastāvdaļas:
Mīklai
600ml piens
0,5kg  margarīns ( es ņemu "EVE")
2gab    olas
1pac.   raugs
14 tējkarotes  cukurs
 apmēram 2kg  milti
šķipsniņa sāls

Pildījumam
Godīgi sakot, šeit katrs var darīt pēc saviem ieskatiem.Pildījums var būt gan sāļš, gan salds. 

Sāļajam- 
~ 500g smeķīga gaļiņa
~200g biezpiens
1 neliels sīpols
 pipari, sāls pēc garšas

Saldajam
cukurs un kanēlis. Arī šeit, protams, var variēt pēc ieskatiem ( magones, zapte u.c.).

Mīklas pagatavošana
Izkausē margarīnu, pielej klāt pienu un pieliek šķipsnu sāls.
Mazā traukā sakuļ raugu ar cukuru līdz raugs izšķīst un cukurs pakūst.

Margarīnam ar pienu  pievieno olas, izkausēto raugu un samaisa viendabīgā masā. 

Klāt pievieno miltus un mīca mīklu. uz šo porciju aiziet apmēram 2 kg miltu.
Izveidoto masu uz 0,5h liek ledusskapī atdzesēties.
 

Sāļā pildījuma sagatavošana:

Man bija krūtiņa ar ribiņu. Ādu un ribas nogriezu, ieliku aldētāva- noderēs kā aizdars zupai.

Gaļu sagriež mazos kubiciņos, pievieno biezpienu un pierīvē sīpolu. Sīpolu rīvē, lai nebūtu redzami gabali, bet būtu garša.

 Visu samaisa, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pildījums gatavs!

No mīklas izveido apaļas pikas, katru atsevišķi izrullē apaļu. Tad izrullēto apli sagriež līdzīgi kā picu un katram gabaliņam pa vidu liek pildījumu.  Ja saldos pīrāgus gatavo ar cukuru un kanēli, tad pirms apli sagriezt, to nokaisa ar cukuru un kanēli, tad griež, rullē, smērē ar olu un cep.


Kad pildījums salikts- katru gabaliņu loka ciet- vienu stūri, otru stūri un rullē no platākās malas uz trijstūra spici.

Gatavs pīrāgs izskatās apmēram šādi

Sarullētos pīrāgus kārto uz pannas, pirms cepšanas apsmērē ar sakultu olu. Cep- līdz paliek zeltaini brūni! 

Lai izdodas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru